Bemutatkozás

 

Nagyobb értékű gépek és eszközök vásárlása, több milliós értékű raktárkészlet létrehozása, lehetővé tette, hogy új iparágak felé forduljunk, így főbb tevékenységeink: zöldfelület gondozás, legelők tisztítása, gallyazás, faapríték készítés, erdőkitermelés, szállítás, fuvarozás, daruzás, gépek kereskedelme és bérbeadása. Az erdőgazdálkodási iparág egyre erőteljesebb kiépülése szükségessé tette, hogy 2010. évben Bioenergia-Massza Kft. néven ezen tevékenység önálló gazdasági társaságba kiszervezésre kerüljön.

Négy fő érv, amiért érdemes a Bioenergia - Massza Kft-t választani:

  • vevőközpontúság,
  • saját emberekkel végzett pontos munka,
  • garanciaidőn túli felelősségvállalás,
  • rugalmas projektkezelés az ország területén.

 

A tartalom megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó szükséges.
A tartalom megtekintéséhez Adobe Flash lejátszó szükséges.

Biomassza története

Napjainkig a tüzelőanyagok történelme lényegében a biotüzelőanyagok történelme volt. Eltekintve a forrásoktól, a tengerpartokon illetve a felszínre bukkanó szénrétegeknél talált széntől, a 17. századig a biomassza volt az egyetlen hőforrás a Napon kívül. Ebben az időben a világításban az állati és növényi olajok, valamint a faggyú gyertyák égetése játszott nagy szerepet.

A legkorábbi bioenergia az igavonó állatok erejéből származott és még ma is hasznosított energiaforrás, a legnagyobb arányban a fejlődő országokban, ahol leginkább a kis farmokon ez a legelérhetőbb energiaforrás, 80-90%-ban Afrikában és Ázsiában ez a legjellemzőbb.
Ha feltételezzük, hogy minden egyes állat napi 8 órát dolgozik, 100 napot egy évben, akkor a teljes energiatermelés, 90 TWH vagy 320 PJ/év, csak egy kis töredéke a növények által közvetlenül termelt energiának.

Nepál és Etiópia összenergia szükségletét csaknem teljesen biomasszából elégítik ki. Kenyában 75%, Indiában 50%, Brazíliában 25%-ot állítanak elő biomasszából. A fejlődő országok közel 4 milliárdos népességével több, mint 3Gt (lég-szárított) biomasszát hasznosítanak évente. Az iparosodott nemzetek esetében is a bioüzemanyagok hasznosítása nem elhanyagolható, a fejenkénti átlag 1/3 tonna/év, ami 3%-os elsődleges energiafogyasztást jelent.

A megújuló energiaforrások alkalmazásával foglalkozó kutatások az 1970-es évek végén a második energiaár-robbanást követően kezdődtek el. A kifejlesztett, korszerű nagyüzemi biomassza tüzelési rendszerek az egyes országok agrártermelési, helyi ipari, illetve kommunális szféráiban széles körben elterjedtek. A bonyolultabb és költségesebb technológiák kifejlesztése azonban megtorpant, mivel az energiaárak alacsony szinten stabilizálódtak a nemzetközi piacon. Az elmúlt évtizedekben azonban újra fokozottan előtérbe kerültek a megújuló energiaforrásokat hasznosító technológiák fejlesztése, a világszerte egyre nagyobb gondot okozó környezetvédelmi problémák miatt. A fejlesztések előtérbe-kerülésének másik oka a Nyugat-Európában termelésből kivont termőterületek hasznosításának és a falusi lakosság helyben tartásának célja volt. Jelenleg az európai agrárágazatok hozzávetőleg 1,7 millió tonna megújuló energiát használnak fel, melynek legnagyobb részét a tüzifa és az erdészeti, valamint faipari melléktermékek teszik ki 1,2 millió tonna mennyiséggel, ezen kívül a szalma 0,3 millió tonna közvetlen tüzeléssel történő hasznosítása.

Egyes források szerint az EU területének egy tizedét lehetne energetikai rendeltetésű biomassza termelésre hasznosítani. Ez körülbelül évi 80 millió tonnának felel meg, amely a régió jelenlegi villamos energia szükségletének 20%-át fedezné. Európában a fa energetikai célú felhasználása évi átlagban 2,3%-os növekedést mutat.

Bioenergia fogalma

A bioenergia, más néven biomassza kifejezés alatt tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget értjük. A mai elterjedt jelentése: energetikailag hasznosítható növények, termés, melléktermékek. A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük, így megvalósítható a fenntartható energiafelhasználás (fenntartható fejlődés). Mivel ezek a biomasszák a megfelelő kezelés esetén megújuló energiaforrások, vagyis rövid életciklusban újból megtermelődnek, használatuk esetén bányászott energiahordozók takaríthatók meg (kőszén, földgáz, kőolaj). 

icon-facebook.png  icon-gplus.png

Hírlevél feliratkozás


 Egyetértek és elfogadom a Felhasználási Feltételeket és az Adatvédelmi Nyilatkozatot.
 

Adatvédelmi szabályzat

iso9001.pngiso14001.png

powered by SiteSet